انبارداری صحیح مرکبات

331/99 1399/12/10 یافته علمی 56 امتیاز کار گروه

میانگین امتیاز کاربران 0

افزودن به علاقه مندی 0

بازدیدکنندگان 3

دیدگاه ها 0

همرسانی 0

جزییات یافته علمی

زمینه :

مرکبات

منبع یافته علمی :

• مشخصات فنی انبار ذخیره سازی میوه مرکبات در مازندران-1393 • مدیریت بهداشت مرکبات، علوی،س، 1389 • www.fodna.ir

چکیده :

لزوم رعایت اصول انبارداری صحیح مرکبات به منظور کاهش ضایعات مورد تاکید است. رعایت نکات ذیل از راهکارهای صحیح انبارداری مرکبات محسوب میگردد: طول انبار باید حتی‌الامکان به سمت شمال و جنوب بوده و ارتفاع انبار نیز 6 متر و حداقل 4 متر باشد و دیوارهای جنوبی و شرقی که در معرض تابش آفتاب دراز مدت قرار دارند، باید عایق دوبل شوند تا از انتقال گرما به داخل انبار جلوگیری کند، سایر دیوارها و سقف نیز باید عایق‌بندی شوند. همچنین سطح داخلی دیوارها، سقف و کف انبار باید به طور کامل صاف و صیقلی بوده، از تجمع گرد و غبار جلوگیری به عمل آمده و قابل شستشو باشند و ترجیحا از ورق‌های استاندارد برای پوشش دیواره‌های داخلی استفاده شود یا بعد از سیمان‌کاری، از رنگ‌های سفید ضد آب و قابل شستشو برای پوشش استفاده شود. درب ورودی انبار باید در ضلع شمالی یا غربی انبار تعبیه شود تا در معرض تابش آفتاب نبوده و گرما نیز به داخل انبار انتقال نیابد دمای مناسب و قابل تامین برای نگهداری میوه پرتقال، بین 4 تا 10 درجه سانتی‌گراد است که این میزان درجه حرارت، به دو شکل می‌تواند تامین شود. روش اول: نصب اسپلیت‌های صنعتی است که بااستفاده از سنسورهای دما و رطوبت، در زمانی که درجه حرارت انبار به درجه بحرانی رسید، به‌صورت اتوماتیک روشن می‌شوند. روش دوم: نصب تایمر بر روی فن‌ها و روشن شدن فن‌ها در نیمه شب به‌صورت اتوماتیک، به مدت چند ساعت، متناسب با ظرفیت انبار و جایگزین کردن هوای سرد بیرون، به جای هوای گرم داخل که حاوی گازهای مضر داخل انبار است. با نصب سنسورهای دما و رطوبت، در سه نقطه نزدیک به سطح زمین، ارتفاع میانی و نزدیک به سقف، می‌توان رطوبت‌ساز و اسپیلت را در مواقع لزوم، روشن کرد. حجم مناسب انبار برای نگهداری 10 تن میوه مرکبات بالغ بر 170 متر مکعب (به طور مثال طول 8.5 متر، عرض 5 متر، ارتفاع 4 متر) است و تعداد جعبه‌های قابل چیدن در فضای فوق، شامل 71 ستون 7 تایی و حدود 500 جعبه (10 پالت 50 جعبه‌ای) و در صورتی که ارتفاع انبار 6 متری باشد، با نصب شبکه فلزی در ارتفاع 3 متری، در انباری با طول و عرض مذکور می‌توان تا 20 تن میوه را نگهداری کرد. نحوه چیدمان صندوق‌ها باید طوری باشد که هر صندوق از میوه‌های صندوق زیری حداقل سه تا پنج سانتی‌متر فاصله داشته و فاصله بین پالت‌ها نیز بین 30 تا 50 سانتی‌متر باشد همچنین فاصله پالت‌ها از کناره دیوارها به نحوی باشد که امکان تردد وجود داشته و در قسمت میانی انبار نیز باید راهرویی برای تردد و بازدید صندوق‌ها فراهم شود و راهروها در مسیر روه‌روی فن‌ها به منظور ایجاد فضای کافی برای تنفس میوه‌ها، با احتساب راهروها، فضای خالی بین پالت‌ها و فضای بالای صندوق، حدود یک سوم از حجم انبار باید خالی بماند. فن‌های وارد کننده هوا، در یک سوم ارتفاع از کف و در ضلع شمالی باید تعبیه شوند و در مقابل این فن‌ها نیز راهروی جعبه‌ها قرار بگیرد، فن‌های خروجی هوا باید در یک سوم ارتفاع مانده به سقف و در ضلع جنوبی تعبیه شوند و فن‌های وارد کننده و خارج کننده هوا باید قدرت یکسان داشته باشند، قدرت فن‌ها باید در حدی باشد که طی دو تا سه ساعت، نیمی از هوای انبار را تخلیه و جایگزین کنند. در پشت دیوار محل نصب فن‌های ورودی، روی زمین باید سیمان‌کاری شود تا در زمان کار کردن فن‌ها، گرد و خاک و اسپور قارچ‌ها، به داخل انبار مکش نشوند. فن‌ها باید دارای درب باشند و تا زمانی‌که هوادهی انجام نمی‌شود، بستن آنها امکان پذیر باشد. رطوبت نسبی مناسب در انبارهای مرکبات، بین 85 تا 90 درصد است، این میزان رطوبت باید به وسیله دستگاه رطوبت سازی که بخار سرد تولید می‌کند، تامین شود. در شرایطی که درجه حرارت بیرون انبار، پایین‌تر از صفر درجه سانتیگراد باشد، در صورت هوادهی، احتمال سرمازدگی میوه وجود دارد و هر چه دمای محیط پایین‌تر و سرعت وارد شدن هوا بالاتر باشد، خطر سرمازدگی میوه ها بیشتر می‌شود، در چنین شرایطی باید از هوادهی خودداری کرد و حتی منافذ ورودی انبارها را به طور موقت پوشاند. عدم هوادهی انبارها طی دو تا سه روز در شرایطی که دمای هوای بیرون، پایین‌تر از منفی چهار درجه سانتیگراد باشد، مشکلی برای میوه‌ها ایجاد نخواهد کرد و حتی باید با گرم کردن هوای داخل انبار، از کاهش درجه حرارت به زیر صفر، جلوگیری شود. میوه‌های داخل انبار باید در شرایط تاریکی قرار داشته‌ باشند و از قرار دادن پنجره و نورگیر خودداری شود، برای انجام بازدید دوره‌ای از میوه‌ها نیز باید در داخل انبار، لامپ‌هایی که حرارت کمی تولید می‌کنند، نصب شود رعایت بهداشت انبارهای میوه، مهم‌ترین و کم‌هزینه‌ترین عملیات کنترل پوسیدگی میوه است و برای شستشو و ضدعفونی سطوح داخل انبار و صندوق‌ها می‌توان از محلول 8 در هزار وایتکس تجاری، به میزان پنج درصد استفاده کرد. انبار نگهداری میوه مرکبات باید اختصاصی بوده و از نگهداری سایر محصولات و ادوات در آن خودداری شود.

مستندات :

جهت دانلود ورود / ثبت نام نمایید
همرسانی

دیدگاه ها