بیماری پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه کلزا

344/99 1399/12/10 یافته علمی 53 امتیاز کار گروه

میانگین امتیاز کاربران 0

افزودن به علاقه مندی 0

بازدیدکنندگان 3

دیدگاه ها 0

همرسانی 0

جزییات یافته علمی

زمینه :

بیماری های گیاهی

منبع یافته علمی :

کتاب بیماری های مهم کلزا-نویسنده: همایون افشاری آزاد- 1380 *فهرست آفات، بیماریها و علفهای هرز مهم محصولات عمده کشاورزی-سعیده نوربخش، حمیده صحرائیان،محمدجواد سروش،ولی اله رضائی،آقا رضا فتوحی- 1390 *نشریه ترویجی زراعت کلزا-نگارش داود رودی، سیامک رحمان پور و فرزاد جاوید فر- 1382

چکیده :

کلزا، گیاهی است از خانواده شب بوئیان، یکساله، دگر گشن و از مهمترین گیاهان زراعی است که از دانه آن جهت تولید روغن استفاده می شود. این گیاه به عنوان یکی از گیاهان روغنی مهم در مناطق معتدله دارای طیف نسبتاً وسیعی از سازگاری اقلیمی است و در محدوده وسیعی از خاک ها رشد می کند، ولی مناسبترین اراضی برای رشد کلزا، خاک هایی با بافت متوسط، زهکشی مناسب، مواد آلی کافی و PH حدود 5/6 می باشد. بیماری اسکلروتینا یا بیماری پوسیدگی سفید ساقه، یکی از مهمترین بیماری های کلزا در استان بوده که در صورت عدم رعایت مسائل فنی می تواند خسارت قابل توجهی به عملکرد این محصول وارد کند. عامل بیماری علاوه بر کلزا به گیاهان زراعی دیگر نظیر آفتابگردان و لوبیا و سویا و ... نیز خسارت وارد می کند، قارچ عامل بیماری در شرایط مساعد و همزمان با مرحله گلدهی کلزا جوانه زده ، آلودگی ابتدا از گلبرگ های ریخته شده روی برگ ها شروع و سپس به برگ ها و ساقه سرایت می نماید. علائم بیماری شامل ایجاد لکه های سفید روی ساقه که دور تا دور ساقه را فرا گرفته و موجب زرد شدن زودتر ساقه در قسمت های بالای لکه های سفید می‌شود، بافت گیاه در محل لکه ها در اثر فعالیت قارچ پوسیده شده و ساقه ها به راحتی در محل پوسیدگی می شکنند که داخل ساقه بوته های آلوده دارای وزن بسیار کمی بوده و در نتیجه دانه ها قبل یا هنگام درو ریزش کرده و موجب کاهش محصول می‌شود. کنترل زراعی: پیشگیری بهترین روش کنترل است. تراکم پایین کلزا و مقدار کم ازت، باعث سهولت گردش هوا و نفوذ نور خورشید به لابلای بوته ها شده و نهایتا منجر به کاهش آلودگی می شود. خارج کردن بقایای گیاهی بعد از برداشت، شخم عمیق پس از برداشت، رعایت تناوب مناسب، کاشت بذر سالم و عاری از بیماری و مصرف متعادل کودهای ازته و پتاسه و ریزمغذی ها با نظر کارشناسان حفظ نباتات جهاد کشاورزی شهرستان مربوطه ،از روش های پیشگیری و کنترل بیماری اسکلروتینا کلزا می باشد. کنترل شیمیائی: ضد عفونی بذر با قارچکش های مناسب و توصیه شده، بازدیدهای مستمر مزارع کلزا، در صورت بروز مشاهده علائم بیماری با یکی از سموم توصیه شده کارشناسان حفظ نباتات، در مرحله 20 - 10 درصد گلدهی و در صورت لزوم، تکرار سمپاشی 20 - 15 روز بعد از سمپاشی اول از روشهای کنترل شیمیائی این بیماری می باشد.

مستندات :

جهت دانلود ورود / ثبت نام نمایید
همرسانی

دیدگاه ها